Túra utak

Üdvözlünk a túraútvonalak oldalán! Itt találhatsz egy válogatást a legszebb és legizgalmasabb túraútvonalakról, amelyek különböző tájakon, erdőkön, hegyeken és völgyeken vezetnek keresztül. Fedezd fel a természet csodáit, élvezd a friss levegőt és az aktív kikapcsolódást a következő úti célokban.

Bélavára

5 km, 1 óra vagy tovább haladva a patak mentén a völgyet is be lehet járni( autóval, biciklivel vagy gyalogosan egyaránt).

Biharfüred

Kirádulás Biharfüredre (Stana de Vale), magyar nevét Czárán Gyulától kapta, 1102 méter tengerszint feletti magasságban található, jó levegőjű, klimatikus gyógyhely.

Dregán völgy

Dregán völgy, Ördögmalom vízesés, Bahodei-nyereg, Jád völgye, Csodaforrás

FENES VÖLGYE

Itt a Fenes völgyén haladva felfele Van, hol megakadjon az ember szeme Szép kies a tájék, úgy télen, mint nyáron Legelőször is az öreg Bélaváron. De már csak egy fal a múlt hírnöke nekünk Halad a kisvonat másfele is nézünk Szilaj kis csermelyek futnak le csobogva Sziklás gerincecskék nyúlnak fel a dombra. Kaszálók, legelők hosszan sorakoznak De a közös nevük egyben „Mogyoróslak” Két iker szikla közt halad el a patak Ezt nevezte el itt a nép „kőkapunak” Házacskák tűnnek fel, völgyön innen és túl Azt mondják a bácsik, hogy ez itt a „Cserbuj” A kisvonat megáll, a sin elágazik Le is szállunk róla míg a mozdony iszik De itt is maradunk van itt látnivaló Bár odébb az „Izbuk” s a „Pisztráng halastó” A „Rablók sziklája” van itt velünk szemben Függőlegesen szikla a keleti hegyen „Vereskő” a neve s van róla egy monda Hogy rég tizenketten ugortak le róla Ez a betyácsapat ezen rejtőzködött S a rejtekhelyükre a hatóság rálőtt Harcoltak vitézül, de kevesen voltak Töltényük elfogyott... és ők nem haboztak Sziklák tetejéről, lóháton vágtatva Ugortak a mélybe, a biztos halálba Ám de csak tizenegy jutott túlvilágra Mert az egyik társuk felakadt a fára. Úgy, hogy azt elfogták, de el is engedték Mert a merészségét mind nagyra becsülték.

Köröstárkány

Köröstárkány (Tarcaia), Belényestől 5 km-re a Fekete-körös bal partján terül el. A Belényesi medence legjobban megmaradt magyar lakosu faluja jellegzetes népviseletével és sajátságos „szárazkapus” építési stilúsával.

Magyarremete

Magyarremete (Remetea), Belényestől északra 12 km, a havasokból lerohanó Biharrásiai és Mézgedi-patakok találkozásánál fekszik. A falu nagy értéke a középkori templom, melyet a 16. század közepe óta a reformátusok használnak. A templom igazi ékessége az ősi falakon látható freskók melyek Szent István és Szent Imrét ábrázolják. Esetleg el lehet menni a Meziádi (Meziad) Czárán barlangba

Pádis

Kirándulás a világhírű Pádis Karcfennsíkra (Csodavár barlangrendszer, Melegszamos forrásvidéke, Galbina körút, Eszkimó-jegesbarlang, Boga-vár, Rozsda szakadék stb.)

Tenke

Kirándulás Tenkére (Tinca), országos hírű gyógyfürdője és ásványvizet adó forrásai reumás és mozgásszervi betegeknek ajánlott. Innen tovább menve 20 km lehet eljutni Nagyszalontára (Salonta) Arany János szülővárosába.

Mistrók

Szervusz, Mistrók vagyok! Ha segítségre van szükséged, írj nekem.